Категорії
Новини

Сім аргументів на користь заміни вікон

Виробники вікон дуже часто чують від замовників такі питання: “У чому сенс заміни старих вікон на нові, так звані “євровікна”? Можливо, ці євровікна – данина моді або прагнення виробників нав’язати дорогий виріб якомога більшій кількості людей Чи не дешевше зробити хороший ремонт існуючої столярні?”

Подивіться на зовнішній вигляд переважної більшості київських будинків. Столярка не ремонтувалася десятиліттями, рами розсохлися, покорежилися, віконна замазка давно вже викришилася, всюди щілини, і вся ця конструкція майже завжди пофарбована в якийсь бурий колір. Ремонт столярні силами мешканців зазвичай полягає у спробах видалити шпателем лахміття старої фарби і пофарбувати наново поверх того, що не піддається легкому зняттю.

На особистому досвіді одного з наших співробітників ми переконалися, що це таке справжня реставрація старих вікон. Завзяті спроби здерти нашарування попередніх фарбувань шпателем, а потім ручний циклей закінчилися мозолями, болями в суглобах тощо “приємними” наслідками. Результатом багатогодинної обробки будь-якої частини стулки були зовсім невеликі ділянки, де почало з’являтися дерево, з якого багато десятиліть тому були зроблені вікна.

Після того, як за допомогою друзів наш співробітник скористався відомим інструментом під назвою “болгарка” зі шліфувальним кругом, робота пішла значно швидше. Але, тим не менш, на капітальний ремонт одного вікна, що включає повне видалення багаторічних нашарувань з усіх поверхонь, заміну скріплюючих проржавілих куточків, реставрацію ділянок рами, що прогнили, шпаклівку, покриття оліфою і, нарешті, фарбування, заміну остаточно згнилих відливів, а також відновлено , пішло близько трьох тижнів Якщо врахувати, що йому довелося ремонтувати три вікна, то неважко підрахувати, що понад два літні місяці було витрачено лише на ці роботи. При цьому, крім витрачених фізичних сил, вся епопея зажадала придбання шпаклівок, оліфи, фарб та багатьох інших матеріалів, що коштує сьогодні дуже дорого.

У результаті наш герой вирішив, що ж легше поміняти старі вікна на сучасні. Виходячи зі свого недавнього досвіду, аргументів на користь такого рішення він навів багато. Деякі з них ми (у дещо відредагованому вигляді) пропонуємо увазі читачів.

Напевно, всім нам знайомі домашні протяги – часті джерела хвороб та причини додаткових витрат на опалення. Відсутність ущільнень на добре знайомих нам старих вікнах, великі допуски при їх виготовленні створюють щілини, через які приміщення поступає холодне повітря.

Чи можна позбутися протягів? Виявляється, що можна зовсім не складно. У багатьох країнах вже давно застосовуються нові сучасні герметичні вікна. Нижче представлена гістограма показує порядок величин опору повітропроникненню наших традиційних старих дерев’яних вікон (без ущільнювачів, зі спареними стулками) та сучасних віконних конструкцій (рис. 1).

Як видно з гістограми, опір повітропроникненню сучасних вікон у 15-22 рази вищий, ніж старих, виготовлених за добре знайомою нам традиційною технологією.

Але не тільки повітропроникність вікна впливає на мікроклімат у будинку. Навіть герметичне вікно може бути холодним, якщо воно промерзає, тобто має погану теплоізоляцію або, інакше кажучи, недостатнє опір теплопередачі. На теплоізоляцію впливають такі параметри, як товщина віконного профілю, кількість камер в ньому (для ПВХ) і в склопакеті і т. д. Порівняємо наші старі вікна з сучасними і знову побачимо значну перевагу сучасних технологій >).

Ще одна проблема, яка дає нам спокійно спати: зовнішні шуми. Це можуть бути автомобільні гудки, незграбні пісні веселих леді та джентльменів, котячі карнавали тощо – всім нам це добре знайоме. Все разом це може спричинити не тільки безсоння, а й головний біль і підвищену втому.

Якщо Ваш будинок розташований на території з шумами 75-85 дБА, тобто в промзоні або в центрі міста, біля жвавих трас, або Ви просто не хочете бути в курсі нічного життя околиць, необхідно, щоб вікна забезпечували звукоізоляцію 25-35 дБА. Це ще один аргумент на користь нових віконних конструкцій (рис.3).

Безумовно, вартість нових вікон вища за вартість столярних виробів старого зразка. Але погодьтеся, адже хороша річ не може коштувати дешево, адже в результаті Ви отримуєте:

  1. Повна відсутність протягів.
  2. Гарну теплоізоляцію.
  3. Чудова ізоляція приміщення від сторонніх шумів.
  4. Зручність використання. Натомість старих, погано пофарбованих запорів встановлюється якісна сучасна фурнітура, яка не тільки естетично виглядає, але й має масу функціональних переваг: наприклад, відчинення вікна у двох площинах та режим “зимового провітрювання”.
  5. Індивідуальний дизайн Вам запропонують безліч варіантів оздоблення вікон, як зсередини, так і зовні, а також кілька варіантів фурнітури.
  6. Можливість замовлення додаткових аксесуарів: протимоскітних сіток, відливів, підвіконь, оздоблення укосів та декоративного зовнішнього оздоблення.
  7. Гарантії довговічності: гарантія на склопакет – 25 років, 10 років гарантія на конструкцію вікна та 5-10 років на фурнітуру (залежно від типу фурнітури).

Нижче ми хочемо розповісти про деякі моменти, на які слід звернути увагу, якщо Ви, шановні читачі, прислухалися до наших порад та поміняли старі вікна на нові.

  1. Якщо склопакет запотіває між склом – він бракований! Потрібно звернутися до виробника – склопакет повинні замінити безкоштовно, якщо не закінчився термін гарантії.
  2. Якщо запотіває скло з боку приміщення – це свідчить про підвищену вологість у приміщенні та/або знижену температуру поверхні внутрішнього скла склопакета. По суті це наслідок поганої вентиляції приміщення.
  3. Найпростіший (не завжди найефективніший) спосіб боротьби з підвищеною вологістю – регулярне провітрювання приміщення. Далі, якщо можливо, потрібно усунути джерела підвищеної вологості та налагодити систему вентиляції.
  4. Якщо вважати, що вікна виготовлені та встановлені без явного шлюбу, то для підвищення температури поверхні внутрішнього скла склопакета непогано забезпечити безперешкодний приплив теплого повітря від радіаторів опалення до вікна – прибрати з підвіконня все зайве, розсунути штори (жалюзі), зняти декоративні екрани з радіаторів і т.д.

Крім того, можна замінити склопакет на “тепліший” (двокамерний товщиною від 36 мм з повітрям, а краще – з аргоном, або однокамерний 24 мм з К-склом) – але це вже новий ремонт за окремі гроші.
   Від редакції. Ми не сумніваємося, що професійній аудиторії наших читачів добре відомі всі переваги сучасних вікон. Однак у цьому матеріалі ми ще раз повернулися до цієї теми, щоб максимально лаконічно та доступно викласти ті основні аргументи на користь заміни вікон, які Ви, наш шановний читач, можете використовувати під час роботи із замовниками.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Последние записи